Iscediće tri miliona litara soka

Bez autora
Oct 14 2010

Nakon mnoštva problema posle neuspele i poništene privatizacije i posle početka proizvodnje u martu ove godine koju su pokrenuli zaposleni, stanje u preduzeću za preradu voća i povrća „Budimka“ iz Požege polako se konsoliduje. U fabrici veruju da će država naredne godine uspeti da pronađe i pouzdanog vlasnika. Iako je preduzeću pretilo uništenje, proizvodnja je pokrenuta zahvaljujući radnicima koji su zahtevali raskid kupoprodajnog ugovora. Skoro svi su vraćeni na posao i trenutno je angažovano 106 zaposlenih i 15 radnika na određeno vreme, a krenuo je i izvoz u Nemačku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, čija bi vrednost do kraja godine trebalo da dostigne 30.000 evra. Za ovu godinu planirali su da otkupe oko 5.000 tona jabuka i da proizvedu tri miliona litara voćnog soka. Najveći dobavljači su iz Makedonije, Smedereva i Požege, kojima se redovno izmiruju obaveze, a mnogim ranijim dobavljačima vraćen je dug...

Iscediće tri miliona litara sokaNakon mnoštva problema posle neuspele i poništene privatizacije i posle početka proizvodnje u martu ove godine koju su pokrenuli zaposleni, stanje u preduzeću za preradu voća i povrća „Budimka“ iz Požege polako se konsoliduje.

U fabrici veruju da će država naredne godine uspeti da pronađe i pouzdanog vlasnika.

- Iako je preduzeću pretilo uništenje, proizvodnja je pokrenuta zahvaljujući radnicima koji su zahtevali raskid kupoprodajnog ugovora. Skoro svi su vraćeni na posao i trenutno je angažovano 106 zaposlenih i 15 radnika na određeno vreme, rekao je direktor Đorđe Stevanović, dodavši da je krenuo i izvoz u Nemačku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, čija bi vrednost do kraja godine trebalo da dostigne 30.000 evra.

- Za ovu godinu planirali smo da otkupimo oko 5.000 tona jabuka i da proizvedemo tri miliona litara voćnog soka, navodi direktor Budimke i objašnjava da su najveći dobavljači iz Makedonije, Smedereva i Požege, kojima se redovno izmiruju obaveze, te da je mnogim ranijim dobavljačima vraćen dug, a ima i onih kojima se stari dug isplaćuje u ratama.

Inače, u junu pre dve godine većinski vlasnik požeške Budimke, nekada veoma uspešnog preduzeća koje je bilo prepoznatljivo po kvalitetnim džemovima, sokovima i marmeladama, za 260 miliona dinara postao je tročlani konzorcijum iz Novog Sada.

Međutim, proizvodnja je ubrzo obustavljena, radnicima nisu isplaćivane zarade, niti su im uplaćivani doprinosi, što su bili povodi za štrajkove, pa je na njihov pritisak Agencija za privatizaciju poništila kupoprodaju pošto vlasnici nisu poštovali preuzete obaveze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik